Zero percent Bandwidth Utilization in interface reports

Document ID : KB000004336
Last Modified Date : 14/02/2018
Show Technical Document Details
Issue:

We have observed there are few devices for which we are unable to generate utilization report for serial interface. Bits In / Bit Out values in these report shows 0, even though the interface are active and there is traffic flowing on them.

Environment:
eHealth 6.3.2.10 Windows 2008
Cause:

eHealth is assigning High Speed MTF to these elements upon discovery, as mentioned below:

DeviceName-Serial0/0/0 - mib2-v2c-hs-IF-20.mtf 2M:2M 

DeviceName-Serial0/0/1 - mib2-v2c-hs-IF-20.mtf 1M:1M

These interfaces are 1Mbps and 2Mbps respectively. We should not be polling high speed counters. We should be polling the 32 bit counters. 

When we change the MTF to Mib2.mtf or Mib2-v2c.mtf, then it polls fine, so this is a problem where 32 bit counters are being polled as high speed counters due to wrong MTF being assigned.

Resolution:

A permanent fix to this problem is expected to be included in eHealth 6.3.3.01 release. But, one can also apply following work round to fix the problem.

  • Create a new discover policy the way it is created in your PROD env. 
  • Discover the device 
  • Reproduce the problem, by ensuring low speed interface gets high speed MTF assigned to them - "mib2-v2c-hs-IF-20.mtf" 
  • Modify the discover policy and create a new parameter with following information:

Name: NH_DISCOVER_IFSPEED_OVER_HS 

Value: Yes

  •  Rediscover the device, and check if the MTF is now changed to "Mib2-v2c.mtf" or "mib2-lan.mtf"
     Once its changed, you should be able to get data in reports.
Additional Information:

We recommend this to be applied in test environment first.