Start of TOMCAT server getting RC=0100 with JZOS BAT LAUNCHER errors: JVMJZBL2008E Could not find or load class: org.apache.catalina.startup.Bootstrap JVMJZBL1042E JZOS batch launcher failed, return code=100

Document ID : KB000095440
Last Modified Date : 10/05/2018
Show Technical Document Details
Question:
Start of TOMCAT server getting RC=0100 with JZOS BAT LAUNCHER errors:
JVMJZBL2008E Could not find or load class: org.apache.catalina.startup.Bootstrap
JVMJZBL1042E JZOS batch launcher failed, return code=100

Tomcat joblog shows the following errors:

JVMJZBL2008E Could not find or load class: org.apache.catalina.startup.Bootstrap
JVMJZBL2999T -> JniUtil.writeStackTrace()                                      
JVMJZBL2007E Stack trace follows:                                              
java.lang.NoClassDefFoundError: org.apache.catalina.startup.Bootstrap          
Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: org.apache.catalina.startup.Bootstrap
.at java.net.URLClassLoader.findClass(URLClassLoader.java:602)                 
.at java.lang.ClassLoader.loadClassHelper(ClassLoader.java:786)                
.at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:760)                      
.at sun.misc.Launcher$AppClassLoader.loadClass(Launcher.java:330)              
.at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:741)     
 JVMJZBL2999T <- JniUtil.writeStackTrace()                                      
 JVMJZBL2999T <- invokeMain()                                                   
 JVMJZBL2999T <- run()                                                          
 JVMJZBL2999T -> cleanup()                                                      
 JVMJZBL1014I Waiting for non-daemon Java threads to finish before exiting...   
 JVMJZBL2999T JvmExitHook entered with exitCode=0, javaMainReturnedOrThrewException=0
 JVMJZBL1042E JZOS batch launcher failed, return code=100  
Answer:
The JZOS BAT LAUNCHER ZOS BAT LAUNCHER errors:

JVMJZBL2008E Could not find or load class: org.apache.catalina.startup.Bootstrap
JVMJZBL1042E JZOS batch launcher failed, return code=100


are most likely caused by the apache-tomcat zFS not being mounted or not being available due to external security.

It is recommended to verify that the zFS is mounted and running ESM security reports to check for resource or dataset violations.