System Email utility is not working when run on a gateway appliance

Document ID : KB000004160
Last Modified Date : 14/02/2018
Show Technical Document Details
Issue:

The API Gateway Appliance due to a variant LINUX version in API Gateway version 7.x and 8.x or 9.x has slightly different o/s commands to send email.

The 8.x and 9.x API Gateway work out of the box but sample syntax will be provided for o/s utility sendmail usage.

The 7.x API Gateway utilizes exim which will cause failures.

Cause:

The 7.x API Gateway utilizes exim which out of the box is causing a failure, instructions to correct the fault, as well as sample usage are provided in this document.

 

[root@SSG71]# echo "This is the main body of the mail" | mail -s "Subject of the Email" user@Somemail.com 

In the default out of the box all the mail messages will go to "frozen" 

If you run o/s command you will see the frozen or email messages status.

[root@SSG71]# mailq 

To remove the frozen messages run,

[root@SSG71]# exiqgrep -zi|xargs exim -Mrm 

But when reviewing the exim logs you will find that exim is getting an exception thus why these were going frozen, 

more /var/log/exim/main.log or tail  /var/log/exim/main.log 

You will find error, 

smtp transport process returned non-zero status 0x000b 

 

Resolution:

To resolve this problem modify the exim configuration with the following steps,

vi /etc/exim/exim.conf 

find remote_smtp 

Add the below line 

hosts_avoid_tls=* 

 

And the sendmail of below should work without issue.

[root@SSG71]# echo "This is the main body of the mail" | mail -s "Subject of the Email" user@Somemail.com 

 

Additional Information:

API Gateway 8.x and 9.x sample usage,

echo "Subject: My mail test123" | /usr/sbin/sendmail someuser@Somemail.com

Note: Some internal mail filters may block this email so you may need to review your internal email policies.