Probes Not Connecting to Database with Non-Standard MS SQL Port

Document ID : KB000034417
Last Modified Date : 14/02/2018
Show Technical Document Details

Symptoms:

The following probes fail to start after install/upgrade: 

  • ace
  • nis_server
  • sla_engine

Environment:

The standard Microsoft SQL Server port is 1433. This article is applicable if you are using a non-standard port with MS SQL Server and you install or upgrade Unified Infrastructure Management (UIM).

Resolution:

If the probes listed above do not start, you will not be able to install or upgrade Unified Management Portal (UMP). If you attempt to install UMP in this case, you will see the following error message in the Verify Probes panel of the UMP installer: Some of the probes specified were not responsive. Ensure that the probe locations are correct and the probes are active.

If the probes listed above do not start after you install or upgrade UIM, use the following workaround before attempting to install or upgrade UMP:

1.       Verify that the data_engine can communicate with the database:

a.       In Infrastructure Manager, open the data_engine probe.
b.       Under the Database tab, click the Test Connection button.
 

Important! In the Data Source field:

  • Verify that the server and port are separated with a comma, not a colon.
  • For a named instance and a port, use the syntax <SqlServer>\<instance>,<port>

2.       In Infrastructure Manager, deactivate any of the probes listed above that are not connecting to the database.

3.       Download the nimlookup.jar file attached to the this article.

4.       Copy the nimlookup.jar you downloaded to the following directories to overwrite the nimlookup.jar they contain:

  • <Nimsoft_installation>\probes\service\ace\lib
  • <Nimsoft_installation>\probes\service\nis_server\lib

Note: The sla_engine does not use the nimlookup.jar file.

5.       Activate the probes you deactivated in step 2.

Attachments:

File Attachments:
TEC000002814.zip