ERROR - java.net.BindException: Cannot assign requested address: JVM_Bind

Document ID : KB000127870
Last Modified Date : 22/02/2019
Show Technical Document Details
Issue:
When starting Registry throws the below error and it is not started:

2019-02-20 20:59:42,540Z (15:59) [main] ERROR com.itko.lisa.net.ActiveMQFactory - Failed to start a server listener at port 2,010 
2019-02-20 20:59:42,540Z (15:59) [main] ERROR com.itko.lisa.net.ActiveMQFactory - Reason: class java.io.IOException Failed to bind to server socket: tcp://xx.x.xxx.xxx:2010/Registry due to: java.net.BindException: Cannot assign requested address: JVM_Bind 
2019-02-20 21:07:53,244Z (16:07) [main] INFO org.eclipse.persistence - EclipseLink, version: Eclipse Persistence Services - 2.3.2.v20111125-r10461 
2019-02-20 21:12:15,120Z (16:12) [main] INFO org.eclipse.persistence - file:/D:/CA/DevTest/lib/core/lisa-core-10.3.0.jar_itko-dradis login successful 
2019-02-20 21:12:16,354Z (16:12) [main] ERROR com.itko.lisa.net.ActiveMQFactory - Bad start 
java.io.IOException: Failed to bind to server socket: tcp://xx.x.xxx.xxx:2010/Registry due to: java.net.BindException: Cannot assign requested address: JVM_Bind 
at com.itko.activemq.util.IOExceptionSupport.create(IOExceptionSupport.java:33) 
at com.itko.activemq.transport.tcp.TcpTransportServer.bind(TcpTransportServer.java:139) 
at com.itko.activemq.transport.tcp.TcpTransportFactory.doBind(TcpTransportFactory.java:60) 
Environment:
DevTest installed in cloud environment.
Cause:
On the Regsitry server, lisa.net.bindToAddress=xx.x.xxx.xxx was set to some ip address in the local.properties and it was changed in the cloud which caused the issue.
Resolution:
Configuring the lisa.net.bindToAddress=xx.x.xxx.xxx to the correct ip address in the local.properties on the Registry server should resolve the issue.
Additional Information:
The same issue could happen with any other DevTest components also if there is a mismatch of the ip address configured in lisa.net.bindToAddress property.