Attribute Defaults not working with New UI is the attribute is not visible in New UI in the project

Document ID : KB000071375
Last Modified Date : 20/02/2018
Show Technical Document Details
Issue:
We have defaulted the Status field to always be Approved. When we create a project in the New UI and then look at it in Classic PPM this field always shows Unapproved. But if we were to create this project in Classic PPM then the Status field shows Approved (like we have it defaulted to do).

Steps To Reproduce:

= In Classic PPM :
1. In admin side open Object: Project.
Attribute: Status
Set Default: Approved
Add Attribute Status in the Layout:Create view and in Layout:Edit
In View: Project Properties - Property Field be sure you don't have Override Default
2. Create a Template.
Verify Status=Approved
3. Create a new project from that template in Classic PPM.
Status field shows Approved (like we have it defaulted to do).

= In the new UI
4. Create a New Project from that Template.
Notice that you don't see 'Status' in the new UI. That is one of the attributes that you can not add, it was not an option to select it.
Attribute Status has 'API Attribute ID' grayed out.
5. Open the Project created in new UI in classic PPM. Check 'Status'


Expected Result: 
The projects Status should be Approved

Actual Result: 
The projects shows Status Unapproved.

NOTE:
Defaults works fine for attributes that you can add/see in the project in the new UI.
Cause:
Caused by DE38947
 
Resolution:
Open. Defect is target for resolution in future release.